Zelf een website maken, kan dat? En, hoe doe je dat dan?

Ah, je wil het web op? Met een site voor jezelf, voor je club of je bedrijf. Een complete, up-to-date site waar je gemakkelijk een grote hoeveelheid content op kunt plaatsen en misschien nog meer, zoals een forum of een gastenboek. Dan kun je twee dingen doen: zelf een site maken of een contentmanagementsysteem gebruiken.

Zelf een site maken
Zelf een site maken is de klassieke aanpak. Wie zo’n tien jaar geleden een website wilde, ging aan de slag met een webontwikkelsoftware zoals Dreamweaver of Frontpage.
Je werkte pagina voor pagina: in het programma ontwierp en bewerkte je de webpagina’s die de bezoeker uiteindelijk ook in zijn browser zag. Het gebruiksgemak van die programma’s maakte het mogelijk om mooie sites te bouwen, zelfs zonder veel kennis van de webopmaaktaal HTML.
Maar wie wel eens heeft geprobeerd om zo’n klassieke, statische website een paar jaar in de lucht te houden, kent het probleem: als die site uitgroeide tot tientallen of zelfs honderden pagina’s, dan moest je ook al pagina’s handmatig maken, van content voorzien en proberen up-to-date te houden. Een recept voor veel frustraties en gehaspel met dode hyperlinks.

Een cms gebruiken
De oplossing: een dynamische site! Een site die je veel makkelijker aanpast, uitbreidt en onderhoudt. Omdat de structuur, het format van de webpagina, los staat van de content. Die content (artikelen, blogbijdragen, foto’s, tekst) wordt opgeslagen in een database.
Zodra de bezoeker op een link klikt, wordt een pagina op maat samengesteld uit de database, en krijgt de bezoeker het resultaat voorgeschoteld: een webpagina met de juiste blokjes tekst, afbeeldingen, links, enzovoort.

Ook een dynamische site kun je zelf van de grond af bouwen. Maar daarvoor heb je wel serieuze kennis nodig van webprogrammeertalen, zoals PHP.
Daarom kiezen veel mensen ervoor om hun site te ontwikkelen met behulp van een contentmanagementsysteem (cms): wél een dynamische oplossing, maar je hoeft niet zelf te coderen. Het cms biedt je out-of-the-box al een website, die je vervolgens naar eigen smaak aanpast en uitbreidt. Het beste van twee werelden.

Wat kun je ermee?
Een cms kun je zien als een krachtige ‘publiceermachine’: installeer de machine, zet een paar knoppen om, stop er content in en je hebt een gemakkelijk aan te passen website. Een site die je bovendien niet alléén hoeft te onderhouden, want ook andere gebruikers met de juiste toegangsrechten kunnen inloggen en inhoud plaatsen. Bovendien bevat elk cms allerlei functies die je met een gewone, statische website niet zomaar voor elkaar krijgt: een zoekfunctie, de mogelijkheid voor je bezoekers om commentaar te geven op artikelen, forums, enzovoort. Je kunt nu al een berichtje schrijven voor de homepage van volgende maand, en het cms zorgt er automatisch voor dat het verschijnt op de datum die jij bij het schrijven prikt.

Wat kost het?
Het mooiste is dat de populairste contentmanagementsystemen bereikbaar zijn voor iedereen: cms'en als Joomla!, Drupal en WordPress zijn opensourcesoftware, gratis te downloaden en onbeperkt te gebruiken.
Ook als vereniging of als individuele gebruiker kun je daarmee een site ontwikkelen waarvoor je een aantal jaren geleden nog een enorm budget nodig had.
Maar ... welke van die populaire systemen is geschikt voor jou? Er is niet één systeem het beste; welke je moet kiezen, hangt af van wat je met je website wilt.

De drie grote OpenSource CMS-en op een rij

Joomla: gemakkelijk en superkrachtig
Wat voor beginners heel prettig is aan Joomla, is dat je na installatie meteen een complete voorbeeldwebsite krijgt, inclusief voorbeeldteksten, menu’s en extra’s. Je hoeft niet vanaf een lege site te beginnen met bouwen, maar krijgt meteen een goed beeld van wat het systeem kan.
Nog een sterk punt is de uitbreidbaarheid: je kunt het zo gek niet bedenken of er is een (gratis) extensie die het mogelijk maakt. Forums, menusystemen, foto-albums, reactieformulieren, webwinkels - Op dit moment heb je keuze uit zo’n 4000 extensies voor Joomla 1.5!
Tot slot is het aanpassen van het design van de site in Joomla kinderspel. Download een (gratis) template en in een paar klikken heeft de site een heel ander uiterlijk.

WordPress: slimme blogtool
WordPress is een cms dat specifiek is ingericht voor het maken van weblogs. Het is dus heel gemakkelijk om artikelen toe te voegen, die te voorzien van tags (trefwoorden waarmee je bezoeker gerelateerde artikelen kan vinden), of bezoekers commentaren te laten toevoegen.
WordPress is zeer gebruiksvriendelijk en levert mooie, overzichtelijke, strakke websites op. Bovendien kun je WordPress net als elk cms gemakkelijk uitbreiden met extra functies, bijvoorbeeld een mooier menu of een fotogallery.
Maar al kun je met WordPress heel veel kanten op, het blijft bij uitstek een slimme weblog-tool. Met Drupal en Joomla! is het gemakkelijker om complexe, grote websites te bouwen waarin je alles helemaal naar je hand zet.

Drupal: voor ambitieuze webbouwers
Ook Drupal is een top-cms, dat vooral uitblinkt in flexibiliteit. Wel is Drupal wat minder vriendelijk voor beginners dan de andere twee.
Zo is de webinterface minder overzichtelijk en voor je het systeem (en het Drupal-jargon) helemaal onder de knie hebt, moet je echt goed verdiepen in de documentatie. Maar daar staat tegenover dat er vervolgens de mogelijkheden ook echt grenzeloos zijn.
Hoe je de content en je pagina’s ook wilt indelen: alles kun je tot op detailniveau helemaal naar wens regelen. Bovendien maakt Drupal het gemakkelijk om 'zoekmachinevriendelijke' sites te bouwen en kun je heel precies toegangsrechten instellen: welke gebruiker mag welke content op de site aanpassen en publiceren?

Wilt je meer weten of wil je hulp bij de opzet van je site?
Stuur dan een email naar: Wim Merks bij InBeeWeb.