2011: Drie internettrents

 1. Alles gaat wireless

 2. Online Barometer: zeven op de tien Nederlanders hebben internettoegang via een vaste verbinding.
  Maarten Stramrood, commercieel directeur van Online: "Wij verwachten komend jaar een explosie in het aantal draadloze internetverbindingen. In 2011 maken, naar schatting, acht op de tien Nederlanders gebruik van een draadloze internetverbinding. Altijd en overal op internet kunnen, is voor de meerderheid van de Nederlandse bevolking belangrijk."
  Het merendeel van de Nederlanders vindt internet nu een basisbehoefte, maar de helft voelt zich niet afgesloten van de buitenwereld zonder internet.
  Stramrood: "Dit geeft aan dat internet een dusdanig volwassen status heeft gekregen dat we op bepaalde momenten prima zonder kunnen, maar dat het tegelijkertijd altijd binnen handbereik moet zijn."


 3. Op kantoor Facebook checken

 4. Op kantoor, tijdens kantooruren wordt er ook volop gebruik gemaakt van internet voor privédoeleinden, o.a. om de persoonlijke e-mail te checken.
  Minstens vier op de tien Nederlanders geven aan dit te doen.
  Echter, internetten doen we in de helft van de gevallen toch het liefste thuis.
  "Wij verwachten dat het 'nieuwe werken' in 2011 een verdere vlucht zal nemen en dat werk en privé nog meer met elkaar verweven raken. Dat heeft ook gevolgen voor het internetgebruik. Je checkt op kantoor de laatste status van je profielpagina op Facebook, maar logt na werktijd ook thuis vaak nog in via remote access om je werkmails weg te werken," aldus Stramrood.


 5. De generatie -lees: digi- kloof groeit harder

 6. Nederlanders zijn goed op de hoogte van de terminologiën die te maken hebben met internet. Het is wél opvallend dat de helft van de Nederlanders de term 'Triple Play' niet goed kan thuisbrengen. Triple Play is één abonnement bij één aanbieder voor telefonie, internet en digitale televisie. Inmiddels maken hiervan al zo'n 70 procent van de Nederlanders gebruik van.
  Stramrood: "Door de vergrijzing, verwachten wij dat de kloof tussen jongere generaties en senioren verder zal toenemen. Ouderen die niet opgroeiden met de huidige internettechnologie kunnen de razendsnelle ontwikkelingen alleen bijhouden als zij zich daar echt in verdiepen."